Idén nyáron a húgom elment nyaralni a barátjával egy Balaton parti szállodába. Kicsit irigyeltem is őket, mert szerintem a Balaton nyáron kihagyhatatlan, de nekem sajnos nem volt időm most elutazni. Hiába nem újdonság már nekünk, mégis, ha valaki a családból a magyar tengernél nyaral, nem jöhet úgy haza, hogy ne hozna magával egy hűtő mágnest, vagy egy Balaton feliratú kis vitorlás hajót. A testvéremék majdnem két hétig voltak nyaralni, és mint ilyenkor szokás nagyokat ettek, ittak. És habár nagyon szép volt a szállodai szobájuk és nagyon bőséges volt az ételkínálat is, inkább kikacsintgattak a jó kis balatoni büfék felé.

A nyaralásuk alatt azonban az egyik barátjuk hívta őket telefonon a segítségüket kérve. El akarták adni a lakásukat, de nem rég tudták meg, hogy érvényes energetikai tanúsítvány nélkül nem köthetik meg az adásvételi szerződést, és szeretné, ha segítenének neki eldönteni, hogy hol csináltassák meg. Küldött nekik két lehetőséget, de a húgomék egy harmadikat ajánlottak neki.

Elküldték üzenetben az alábbi linket: https://www.e-tanusitas.eu/energetikai-tanusitvany-arak/ , hogy nézzék meg, mert olcsóbb és szimpatikusabbnak is tűnik a hozzáállásuk, mint azoknak, akikben gondolkoznak.

Ezen az oldalon fel vannak tüntetve az árak, egy táblázatban összefoglalva. Más-más árfekvés vonatkozik a lakásokra, illetve a házakra, ahogyan a budapesti és a vidéki ingatlanokra is. Mivel az eladni kívánt lakás Budapesten található, és 85 négyzetméter, így csak tizenhatezer forintba kerül ez e-tanusitas.eu-nál az energetikai tanúsítvány kiállítása. A legmagasabb ár pedig harmincezer forint, de ez sem sok, ha figyelembe vesszük, hogy egy ilyen tanúsítvány tíz évig érvényes, és nem kötelező megcsináltatni, csak ugye abban az esetben, ha meg akar valaki válni az ingatlanától.

Azért is ezt a szolgáltatót javasolták a húgomék, mert ha gyorsan van szükség a papírra, akkor ez itt megoldható. Az esetlegesen kiemelt gyorsaságért pedig nem számolnak fel plusz költségeket sem, de magáért a tanúsítványért sem. Ami pedig szintén előnyös, és mindenképpen mellettük szól, hogy ha valamilyen oknál fogva nem lennének elégedettek a szolgáltatással, amit az e-tanusitas.eu nyújt, akkor van egy úgynevezett elégedettségi garancia. Ez is csak azt jelzi, hogy olyan szakértőkkel dolgoznak együtt és olyan színvonalat képviselnek, ami megállja a helyét. A beszédes referenciákról nem is szólva.

Ez egyébként egy viszonylag új Európai Uniós rendelet alapján szükséges az ingatlanok eladásához. Ennek megléte azért fontos, hogy az a vevő, pontosabban az új tulajdonos tisztában legyen azzal, hogy milyen a lakás, vagy a ház energiahatékonysága.

Minden esetben szakemberek végzik az állapotfelmérést, és ők is állítják ki a tanúsítványt. Maga a mérés a falak szigetelését, a fűtésrendszert, és a nyílászárók állapotát is érinti.

Amint pedig elkészült a tanúsítvány már semmi nem állhat az útjába annak, hogy valaki egy új otthonnal gazdagodjon.