Tavalyi nyaralásunk alkalmával egy olyan tengerparti szállodában voltunk, ahol a szálloda energiaellátását a tetőre szerelt napelem rendszerrel oldották meg. Nekem nagyon tetszett az elképzelés, és mivel szerencsére kicsi, családias szálloda volt, volt szerencsém a tulajdonossal is megismerkedni, és kifaggatni a napelemmel kapcsolatban is. Engem főleg az érdekelt, hogy képes-e maradéktalanul kiszolgálni egy egész szálloda áram igényét az a néhány napelem, ami a tetőn látható.

A tulajdonos felvilágosított, hogy a nyári időszakban, mikor többet süt a nap, sokáig van világos, és korán kel fel a nap, majdhogynem a teljes energiaigény kielégítésére elegendő a napelem rendszer. Az őszi-téli időszakban, mikor kevesebb ideig van világos és a nap is korábban nyugszik, általában vendégük is kevesebb van, így értelemszerűen a villamos energiára is kevesebb szükség van októbertől áprilisig.

Mondanom sem kell, egészen megihletett a gondolat. Egyébként is régóta töprengtünk azon, hogy a családi házunkra napelem rendszert szereltessünk, de valahogy sose voltam elég merész ahhoz, hogy belevágjak ebbe a dologba, egyrészt az ára miatt, másrészt nem voltam meggyőzve arról, hogy elegendő áramot termel ahhoz, hogy kiszolgálja az egész háztartást, tekintve ugyanis, hogy nálam elektromos főzőlap van, illetve a sütőm is elektromos árammal működik. Érthető is, hogy régóta gondolkodtam már az alternatív, megújuló elektromos áramforráson, hiszen egyrészt egyáltalán nem környezetbarát, hogy ennyi energiát fogyasztok nem megújuló forrásból, másrészt drága is.

Így, amint hazaértünk a nyaralásból, azonnal rákerestem a „lakossági napelem pályázat 2019” kulcsszóra, hiszen bármennyire is szeretne az ember egy ilyen környezettudatos, megújuló energiaforrásra váltani, első lépésben ez nem egy olcsó mulatság. Jól tudom, hogy néhány éven belül visszahozza az árát a napelem, de még mindig néhány évről beszélünk, és az az igazság, hogy én egyáltalán nem szerettem volna várni eddig, míg esetlegesen összespórolom az árát, hanem minél hamarabb szerettem volna működésbe hozni.

Tehát rákerestem arra, hogy milyen lehetőségeim vannak, hitelre is akár, hiszen jól tudom, hogy igencsak támogatják ezeket a kezdeményezéseket. Találtam is a neten egy tök jó weboldalt, amit a „lakossági napelem pályázat 2019” kulcsszóra dobott ki a Google, a napelempalyzatok.hu címen, ahol rengeteg hasznos információt találtam azt illetően, hogy hogyan is működik a napelemes rendszer felszerelése, illetve itt arról is tudtam informálódni, hogy milyen támogatások, hitelek vehetők igénybe, egyszóval a lakossági napelem pályázatok 2019-es lehetőségeiről.

Természetesen azonnal fel is vettem a kapcsolatot a céggel, akik üzemeltetik a weboldalt, nem is volt nehéz, az oldal alján van egy kis kitölthető beíróablakocska, ahol csak néhány alapvető információt kell megadni a háztartással kapcsolatban, ahhoz, hogy egy árajánlatot tudjanak készíteni. Természetesen itt még nem kapod meg az árajánlatot, hanem kijönnek megnézni, hogy milyen a ház szerkezete, elbírja-e a tető egyáltalán a napelemes rendszert, ami egy fontos pont a napelemnél, hiszen minden azon áll vagy bukik, hogy megbírja-e a tetőszerkezet ezt a terhelést.

Nekem hatalmas szerencsém volt, mert tökéletesen alkalmas volt a tetőszerkezet arra, hogy napelemes rendszert telepítsünk rá, tehát semmi egyéb dolgom nem volt már, mint elindítani a hivatalos ügyintézést, és annyira aranyosak voltak, hogy még ebben is segítettek, aminek igazán örültem, én nem nagyon szeretek ilyesmivel időt tölteni.

Ahogy ígérték, a tényleges munkálat valóban egy napot vett igénybe, és utána már élvezhettem is a napelemmel termelt áramot!