Legutóbb a haverommal egy elegáns szállodában vettünk ki egy szobát, mert szerettük volna megnézni a közeli luxusautó kiállítást. Mindketten nagyon kocsi rajongók vagyunk, főleg az elegáns sportkocsik érdekelnek bennünket. Igazán gyönyörű példányokat láttunk: könnyűek és elegánsak voltak, mégis, annyi erő volt bennünk, hogy első látásra nem is gondoltuk volna! Persze, a turbómotorok és a kompresszorok sok mindent megoldanak, az ilyen, feltöltött motorral rendelkező autók pedig sokkal nagyobb teljesítményre képesek, akár takarékosabb üzemanyag fogyasztás mellett is. Ráadásul ez a fajta tuning jóval környezetbarátabb megoldás, mintha egy nagyobb, több üzemanyagot használó motort szereltek volna be a gyártók annak érdekében, hogy a megfelelő lóerőt elnyerjék.

Csakhogy a kompresszor megfelelő védelmet és ápolást is igényel – én már csak tudom, hiszen nekem is pihen a garázsban egy ilyen csodajárgány, a szemem fénye, amire vigyáznom kell. A nagy igénybevétel miatt ugyanis a kompresszor sem viselkedik másként, mint bármely más csavaros vagy dugattyús alkatrész: működés közben az alkatrészek egymáshoz érintkeznek, súrlódnak, így egyrészről hő szabadul fel és az eszköz felmelegszik, másrészről pedig a súrlódás hatására az érintkező felületek kopni kezdenek és egy idő után tönkre mehetnek. Így ahogyan az autó lelkére, a motorra odafigyelek, úgy a kompresszort is megfelelő módon karban kell tartanom, nem maradhat el a rendszeres ápolás, tisztítás és védelem sem.

A karbantartáshoz szükséges kompresszor olajat most már az olajwebshop.hu webáruházból szerzem be, mert bőséges a választék, és mert megbízom a szakértelmükben.  Kompresszor olajaik tökéletesek csavar- és dugattyús kompresszorokhoz, a használat után nincs több égéstermék-maradvány, ami lerakódhat az autó belsejében, ráadásul attól sem kell tartanom, hogy elkopnak az alkatrészeim, hiszen a kenőanyag finom filmréteget képezve a mozgó alkatrészek között megakadályozza azok idő előtti korrózióját. A kedvencem egyébként a Mobil termékcsalád, nekem az ő kompresszor olajuk vált be a legjobban. A cég nagy múlttal rendelkezik, ez volt az első, amely már száz évvel ezelőtt is foglalkozott ipari kenőanyagok kifejlesztésével, mára pedig a legmodernebb és legmegbízhatóbb ipari kenőanyagokat állítja elő a vásárlók számára. Bízom a szakértelmükben, és biztosan igazolhatom, hogy termékeik valóban nagyszerű kopásvédelmet nyújtanak – a saját bőrömön tapasztalom, mennyivel kevesebb figyelmet igényel a járgányom, mióta a kompresszor védelmére is figyelmet fordítok.

A kompresszor olajok egyébként 20 literes kiszerelésben kaphatóak – én legtöbbször személyesen veszem át ezeket valamelyik budapesti üzletben. Akinek esetleg nem esik útba egyik helyszín sem, az Pick Pack ponton vagy közvetlenül a futártól is át tudja venni a rendelését – a webshop nagyon rugalmas, az eladók pedig személyesen és telefonon is készséggel állnak rendelkezésre, ha akár a termékkel, akár a szállítással kapcsolatban kérdése lenne bárkinek. Csak ajánlani tudom a srácokat – én nagyon hálás vagyok nekik, hogy ilyen jól karban tudom tartani a járgányomat a náluk vásárolt termékekkel.